Původ
Je neznámého původu, pochází údajně z Holandska. Pěstuje se už od 19. století.
Vlastnosti odrůdy
Keř je vzpřímeného habitu, vyšší a hustý. Má silné kosterní větve a kratší, hustý obrost. Hrozen je středně dlouhý, má delší střapinu, ale kratší stopku. Bobule jsou větší, světle červené, kulovité, se sladkokyselou, aromatickou chutí. Obsah vitamínu C činí podle průměru ročníku 35mg %.
Celkové zhodnocení
Zraje pozdně, současně s odrůdou Tatran. Plodnost má vysokou a stálou v humidní oblasti. Tam má také vyšší keř a hrozen plně osazený bobulemi. Do aridní oblasti tato odrůda nepatří. Snad ze všech odrůd sortimentu nejvíce potřebuje v době květu, pro lepší opylení, oplození a počáteční vývoj plodu vyšší relativní vlhkost vzduchu. Tu v přirozených, středoevropských podmínkách má jen v humidní oblasti. Celkově má vyšší odolnost k nízkým teplotám, později kvete a do určité míry může snášet i prostředí mrazových kotlin. Osvědčila se při kombajnové sklizni.
Fotografie