Zimní odrůda
Původ
Obě jsou české odrůdy. Rubín vyšlechtil pan Otto Louda ze Střížovic křížením odrůd Lord Lambourne a Golden Delicious. Je právně chráněna. Odrůda Bohemia byla objevená panem Josefem Tchořem z Pěnčína jako náhodná barevná pupenová mutace odrůdy Rubín. Je právně chráněna.
Vlastnosti odrůdy
Obě odrůdy jsou prakticky stejné, odlišnost je ve vybarvení plodů - odrůda Bohemia je celočerveně vybarvená s tmavým žíháním. Odrůdy rostou bujně, později středně. Plodí na dlouhém dřevě, vytváří rozvolněné až převislé koruny se sklonem k vyholování. Plody jsou velké kulovité, u odrůdy Rubín žluté, kryté rozmytým červeným zbarvením u odrůdy Bohemia s celoplošným tmavě červeným zbarvením. Dužnina je krémová, chruplavá, jemná velmi šťavnatá, aromatická, nasládlá. Slupka je tenká, hladká a suchá, otlačuje se.
Celkové zhodnocení
Do plodnosti obě odrůdy nastupují později, pak je plodnost střední a pravidelná. Pro konzum jsou obě odrůdy vhodné při sklizni, v termínu na přelomu září a října. V chladírně je skladovatelnost do poloviny ledna, u odrůdy Bohemia do začátku února. Odrůdy jsou středně náchylné na strupovitost, padlím netrpí. Pro itenzivní způsoby pěstování jsou vhodné zakrslé podnože až do vzrůstnoti M 9, do horších podmínek lze použít středně bujné podnože. Bujné podnože pro obě odrůdy se nedoporučují.
Fotografie